tirsdag den 8. maj 2012

TUREN GÅR TIL FINLAND

Idag står den på afrejse til Finland :) 


Vi skal med toget fra Tommerup kl. 5.15 til Odense Banegård. I Odense kører toget kl. 5.36 til Københavnshovedbanegård, hvor vi skal skifte over i et andet tog, der kører ud til Kastrup. 

Vi flyver kl. 9.35 fra Kastrup

Vi ankommer til Helsinki kl. 11.15 Lidt om Finland:

Finland er med sine mange skove og søer nok bedst kendt for sin uspolerede, skønne natur. Længst mod nord- er der de lange lyse nætter, hvor solen aldrig går ned, ca. ti uger om sommeren. Om vinteren er der i samme område næsten otte uger, hvor solen aldrig står op.Finland var en del af Sverige i syv århundreder (fra det 12. århundrede og indtil 1809), og derfor er ca. 6 % af befolkningen svensktalende. Finland blev en selvstændig stat efter den russiske revolution i 1917. Siden da har Finland været en republik. Det har et etkammerparlament, hvis 200 medlemmer vælges hvert fjerde år.
Landet har en moderne, konkurrencedygtig økonomi og er førende i verden inden for telekommunikationsudstyr. 

Skønheden i det fjerne nord har inspireret mange kunstnere, bl.a. komponisten Jean Sibelius og designer/arkitekt Alvar Aalto. Finland har også flere store sportsnavne at byde på, bl.a. Formel 1-kørerne Mika Häkkinen og Kimi Räikkönen.Det finske køkken er påvirket af både det kontinentale, russiske og svenske. Traditionelle retter omfatter fisk (især laks og heltrogn) og rensdyrkød. Særlige retter, som bør prøves, er karjalanpiirakka (bagværk med ris- eller kartoffelfyld) og kalakukko (fisk indbagt med flæsk i rugbrødsdej). Men nu må vi se hvad vi hopper på ;)


Sprog

 Mange taler om, at finsk er et meget svært sprog for os at lære, da sproget har en anden sprogstamme end vores. 

Trin 1: trykfordelingen 

På finsk ligger trykket altid på ordets første stavelse. Det danske ord konTOR hedder på finsk KONTtori. Hvis man ved, hvordan et ord skrives på finsk, og husker at trykket ligger på første stavelse, giver udtalen næsten sig selvHuomenta!  (hurmenda God morgen!


Hyvää päivää! [hyvaa baivaa]
God dag!

Iltaa! [ildar]
God aften!

Hyvää yötä! [hyvaa yøda]
God nat!


Men man kan jo også bare sige

Hei! - husk at udtale e'et som i [hæi] og ikke som i [haj]
eller

Moi! - der lyder som møg på dansk.


Trin 2: Posti, kortti, filmi
Det finske sprog har et ordforråd,der adskiller sig meget fra det danske. Man kan dog prøve sig frem ved at tilføje et i i slutningen af det danske ord. Det kommer man faktisk langt med. For eksempel:

konttori, posti, pankki, psykologi, pilleri,

kortti, presidentti, ministeri, filmi,

tabletti, pilsneri, banaani, appelsiini,

artikkeli, sylinteri, viini, konjakki,

likööri, kioski....

Man behøver ikke at huske på, om det nu hedder en eller et hus, idet der ikke er artikel foran finske navneord. Man siger blot talo, og det kan betyde både hus og huset. På finsk er der heller ikke forskel mellem bestemt og ubestemt form.Vejret i Helsinki
De første 2- 3 dage bliver vejret i Helsinki rigtig fint :) Dog håber vi, at vejret fredag/lørdag når at ændre sig til det bedre!! Imorgen vil jeg blogge om alt det vi har oplevet idag, vores første dag i Helsinki.... :)

Håber at I har lyst til at læses med...


"Moi, moi" eller mere korrekt.... "Hyvää päivää!"  ;) 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar