torsdag den 25. april 2013

Duften af varme hveder


 I følge vores danske tradition, spiser man varme hveder aftenen før Store Bededag.

Historien siger, at flere forskellige hellige- og bodsdage blev sammenlagt til en stor bededag.  Og da alle skulle holde fri for at bede, når kirkeklokkerne ringede til bøn, kunne bagerne ikke bage friskt brød.

De bagte derfor hvede tvebakker forud, som man kunne riste eller varme på selve St. Bededag. Dette er blevet til, at man spiser varme hveder aftenen før St. Bededag.

St. Bededag blev lovfæstet i 1686 af kong Christian V. og dagen falder altid på den fjerde fredag efter påske.

Jeg har derfor fundet en lækker opskrift på Claus Meyer´s hjemmeside:


20 STK. HVEDEKNOPPER (VARME HVEDER)

Hvedeknopper:
2½ dl lunkent vand
2½ dl lunken mælk
20 g gær
2 æg
15 g havsalt
50 g rørsukker
10 g kardemommekapsler
ca. 1–1,2 kg hvedemel
50 g blødt smør

Rist kardemommekapslerne på en pande til det dufter herligt. Blend dem herefter i en krydderikværn og sigt så de grønne skaller fra. Du kan i stedet bruge stødt kardemomme, men det bliver ikke helt det samme.
Hæld vand og mælk i en skål, og rør gæren ud heri. Rør æg, havsalt og rørsukker i væsken, og tilsæt så kardemomme og hvedemel. Vil du have en lidt lettere bolle, kan du droppe mælken og erstatte med vand.

Ælt dejen sammen – enten i skålen med en flad grydeske eller i røremaskinen i et par minutter. Ælt så smørret ind i dejen, til den slipper kanterne på skålen, det tager ca. 5–6 minutter på maskinen, lidt længere tid i hånden. Er du meget glad for smør, kan du vælge at ”tabe” 50 g smør ekstra ned i dejen!
Lad nu dejen hæve tildækket 2 timer i skålen på et lunt sted.
Vend dejen ud på et melet bord, og tril den ud til en lang pølse. Del den i 20 stykker, og form dem til boller. Sæt bollerne på en bradepande med bagepapir, så de står tæt uden at røre hinanden, og lad dem hæve lunt i 2–3 timer, til de har dobbelt størrelse og er hævet sammen.
Bag hvedeknopperne ved 220° i ca. 12-15 minutter. Vend de færdigbagte knopper ud af bradepanden, og lad dem afkøle på en bagerist. Skær hvedeknopperne over ved servering, og rist dem sprøde i ovnen i 6–8 minutter ved 200°.
Spis hvedeknopperne nyristede med koldt smør eller kanelsmør til.


GOD FORNØJELSE -  ;) 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar